Amazon Go er fremtidens dagligvarebutik

Amazon Go
Amazon Go

Amazon har længe været synonym med et af verdens største online supermarkeder. Her kan ma købe alverdens ting til en fordelagtig pris. De har afdelinger i hele verden, så vi selv i Danmark kan købe produkter uden at skulle betale dyre domme for fragten til vores lille land. Nu rykker Amazon ind som en fysisk butik, der skal forbedre brugeroplevelsen. Byd velkommen til Amazon Go.

Amazon Go – dit nye yndlingssupermarked

Vi kender det allesammen – vi er lige sluppet fra arbejde og skal lige forbi supermarkedet på vej hjem for at handle ind til aftensmaden. En sådan tur klokken 16 om eftermiddagen slutter oftest med at vente i en lang kø hen mod kassen. Det vil Amazon dog gøre op med én gang for alle, og de har præsenteret deres koncept, Amazon Go, i videoen herover.

I første omgang er der tale om en enkelt fysisk butik, som åbner i Seattle, Washington i USA. Det bliver en dagligvarebutik på 600 kvadratmeter, der allerede vil åbne tidligt i 2017. Her vil forbrugerne både kunne købe snacks, drikkelse, færdigretter, brød, mælk osv. Det er der jo ikke meget nyt i, og det lyder bare til at være endnu en butik i sværmen af supermarkeder. Men Amazon Go skiller sig ud på et helt særligt punkt.

Amazon Go
Amazon Go

Check ind – check ikke ud

Når man går ind i butikken, checker man ganske enkelt ind via den medfølgende app som vist på det ovenstående billede. Man holder sin QR-kode ned til en stander, som så registrerer, at du nu skal ind og handle. Hele butikken er bygget op omkring Machine learning, Computer vision og Sensor fusion. Det er en masse nøgleord, der egentlig bare betyder, at den smarte butik selv kan registrere, når du tager en vare ned fra hylden, forlader butikken, og hvor mange penge du har handlet for.

Når du tager en vare fra hylden tilføjes den automatisk til din virtuelle indkøbsliste, som du altid kan tilgå i din Amazon Go-app. Hvis du fortryder og lægger varen tilbage igen, slettes varen ligeledes fra din liste. Når du har alt, hvad du skal bruge, forlader du ganske enkelt bare butikken med dine varer.

Amazon kalder det “Just Walk Out Technology”. Det betyder, at du ikke skal forbi et kasseapparat på vej ud ad butikken eller scanne din app igen (som vi fx kender det fra Rejsekortet). Du går blot ud, og så trækkes pengene fra din Amazon-konto. Så nemt er det – og så er det slut med de lange køer!

Amazon Go
Amazon Go

Overvågning og robotter

Amazon Go sætter tankerne igang om overvågning, og at robotterne kommer og overtager alle vores jobs. Med alle kameraerne og sensorerne (for ikke at forglemme appen) kan Amazon potentielt overvåge vores gøren og laden i butikken og vores køb generelt. Det kan dog også være en hjælp, da de kan anbefale kunderne lignende produkter, som stemmer overnes med deres andre køb. Dette aspekt kan dog både være en gave og en byrde.

Butikken er dog ikke 100% maskinstyret. Det fremgår nemlig af videoen, at det stadig er helt almindelige mennesker, der fylder nye varer op på hylderne – indtil videre. Dette er blot et af de spørgsmål, som rejser sig. Engadget stiller sig også spørgende over for, hvad man så gør, hvis man ikke har nogen smartphone. Kan man så bare ikke handle i Amazon Go?

Amazon Go
Amazon Go

Hvad finder Amazon ellers på i fremtiden?

Det vides endnu ikke, om Amazon vil udvide konceptet til andre lande. Det forventes dog, at de vil åbne flere butikker i USA inden for kort tid. Amazon er frontløber på mange andre områder. De har tidligere luftet idéen om at sende pakker ud til deres kunder via droner. Der skal dog stadig tages forbehold for en masse ting, så den idé må vi nok vente lidt længere på.

Spændende bliver det i hvert fald at følge med i. Amazon Go lyder næsten for godt til at være sandt, og man tænker, at mange ting kan gå galt. Det er uden tvivl en spændende tilføjelse til ideologien bag fremtidens dagligvarebutik.

Be the first to comment

Leave a Reply