Her er ALT du skal vide om Playstation VR headset

Playstation VR - Source: Forbes.com

Den 18. marts 2014 introducerede Sony omverdenen for et nyt tiltag indenfor deres spilunivers. Det var dagen, hvor Playstation VR (Virtual Reality) blev en realitet. Dengang blev deres satsning dog refereret til som “Project Morpheus”. Nu her knap to et halvt år efter står vi tilbage med det endelige resultat, som udkom den 13. oktober.

Playstation VR – Specs og hardware

Playstation VR er et æstetisk vidunder, der indeholder en masse teknologi. Den indvendige skærm er 5,7 tommer stor, og den kan vise 120 billeder i sekundet. Der er mulighed for at høre lyd fra headsettet i 3D, så man på den måde kan afstandsbedømme modstandere i spillene og alt i alt tage lyden op på det næste niveau. Der er en indbygget mikrofon, så man kan tale med andre, mens man spiller. Det velkendte LED-lys fra Dualshock 4-controlleren er også at finde på Playstation VR. Det er derved placeret 9 LED’er rundt om på headsettet, der er med til at strømline bevægelser og input mellem headsettet og ens Playstation 4.

Prisen i Danmark ligger på omkring 3.800 kroner, men det er i skrivende stund ikke alle butikker, der har udstyret på lager endnu. Derfor kan det være en god idé at kontakte forhandleren eller tjekke Pricerunner, før man bestiller et eksemplar. Prisen er dog ikke inklusivt kamera, som man skal købe separat. Det kommer vi dog ind på senere.

Hvad følger der egentlig med i æsken?

Når man køber Playstation VR, kommer den i en æske, der minder om pakken, Playstation 4 kommer i. Æsken er også forholdsvis stor, da der hører en masse ekstra ting med. Udover headsettet følger der også en boks med, der agerer bindeled mellem TV, Playstation 4 og Playstation VR. Der hører også en masse kabler og ledninger med, som skal forbinde alle apparaterne med hinanden. Det kan være svært at overskue indholdet, hvorfor Sony har været nødsaget til at lave en introduktionsvideo, hvor æskens indhold bliver gennemgået.

Som tidligere nævnt følger der ikke et kamera med, så det skal man købe separat. Hvis ikke man allerede har et sådant kamera, kan det erhverves for 449 kroner. Dertil er det også fordelagtigt at købe 2 Playstation Move Motion Controllers til 299 kroner stykket. Disse kan anvendes i mange af VR-spillene, og de skal være med til at forbedre spiloplevelsen. På nuværende tidspunkt har samspillet mellem Playstation VR og Move Controllerne dog ikke fået de bedste anmeldelser med på vejen, da det kan være svært at ramme de rigtige knapper, der ganske vist også er ret små på Move Controlleren. Controllerne skulle efter sigende også være en anelse upræcise og ikke særlig responsive i diverse spil.

Hvis man vil spare USB-plads på sin Playstation 4-maskine, og man samtidig ikke vil have, at ens VR-headset bare ligger og flyder et sted, kan man også købe en dock til hele sættet. Docken holder styr på headset samt oplader og samler Move- og Playstation 4-controllerne på én gang. Det er nok den mest elegante løsning, som man dog så er nødsaget til at betale en smule ekstra for.

Opsætning af Playstation VR

Nu hvor hele herligheden er pakket ud og ligger hjemme på gulvet, begynder det at gå op for én, hvor mange ledninger, der egentlig skal kobles til for at få dele hele til at køre. Her er Sony endnu engang kommet brugeren til undsætning med en illustrativ instruktionsvideo til opsætning af sættet. Denne opsætning kræver dog, at man allerede er i besiddelse af kameraet, som skulle købes ved siden af. Her er en kort gennemgang af alle de ting, der skal forbindes:

 • Playstation 4 skal forbindes med TV’et via et HDMI-stik

  Playstation VR setup (Foto: Playstation.com)
  Playstation VR setup (Foto: Playstation.com)
 • Kameraet forbindes med Playstation 4 via det medfølgende kabel
 • Den medfølgende VR-boks kobles til TV’et via et HDMI-kabel
  • Boksen forbindes også med Playstation 4 via HDMI-kabel OG Mikro USB-stik
  • Boksen sluttes derudover til en stikkontakt via den medfølgende strømforsyning
 • Playstation VR-headset kobles til VR-boksen via det medfølgende kabel
 • Til sidst tændes TV, Playstation 4 og Playstation VR, hvorefter headsettets LED’er bør lyse blåt.

Efter denne noget kabelomspundne tilkobling er den resterende opsætning til gengæld mere lige til. Playsation VR er headsettet til opholdsstuen, og derfor er det også nødt til at være et system, der bare virker og er klar, når man tænder det. Som et sidste led i Sonys instruktionsvideoer er denne del af processen selvfølgelig også dokumenteret.

Fordele

Hvis man ser på nogle af de mere åbenlyse fordele ved Playstation VR kan designet nævnes. Sony har formået at skabe et produkt, der appellerer til målgruppen. Playstation er en maskine, som mange af os har stående til frit skue i dagligstuen, og derfor er det et ekstra plus, at det også er flot at kigge på. Playstation VR har et stilrent design, og den kan sagtens stå fremme, selvom man har gæster på besøg.

Hvis man går med briller, kan man sagtnes beholde dem på under brug, da der er taget højde for dette. Headsettet kommer med en indbygget fjernbetjening, der hænger langs ledningen ved siden. Med den kan man både justere lydstyrken, tænde for mikrofonen samt tænde og slukke for hele headsettet.

Den medfølgende VR-boks er også med til at forbedre lydoplevelsen i samspil med de medfølgende høretelefoner. Disse kan dog udskiftes til et par efter eget ønske, så man på den måde kan personliggøre oplevelsen efter ens behov og ønsker. Det skal dog nævnes, at 3D-effekterne udelukkende er at finde, hvis man benytter høretelefoner via jack-stikket. Derfor kan lydoplevelsen blive forringet, hvis man bruger et par Bluetooth-høretelefoner til sit setup. Hvis man har et par høretelefoner liggende med ledning, kan det derfor være en fordel at benytte dem, da de medfølgende høretelefoner mange gange viser sig at være ubehagelige over længere tids brug.

Ulemper og konkurrenter

Bagsiden af medaljen er dog, at opløsningen på Playstation VR kun er på 1080 x 960 pixels fordelt udover én skærm. Til sammenligning har de nærmeste konkurrenter Oculus Rift og HTC Vive to skærme, der hver har 1080 x 1200 pixels. Derved vil grafikken på Playstation VR i realiteten være mere grumset og ikke stå lige så skarpt som hos konkurrenterne. Men alt i alt bør det ikke være nogen stor hindring i den samlede oplevelse. Playstation VR er også tungere end konkurrenterne med sine 610 gram. Når det så er sagt, indeholder bagsiden af headsettet nogle vægtplader, der er med til at fordele vægten på en fornuftig måde. Derfor føles det ikke så tungt igen, og det generelle design af headsettet er åbent, så “masken” ikke føles så omklamrende som konkurrenternes produkter.

Som tidligere nævnt er brugervenlighed en stor del af Playstation VR. Både Vive og Rift kan lide under, at man først skal finde de rigtige drivers på computeren og downloade tredjepartsprogrammer ned også, hvilket man slipper for her.

Prismæssigt er der også flere fordele ved Playstation VR. Hvis vi ser på de amerikanske priser, koster den 400 dollars. Til sammenligning koster Rift 600 dollars, mens Vive koster 800 dollars. Med til historien hører dog, at man både skal tilkøbe en Playstation 4, kamera og controllers til Playstation VR. Men til de to konkurrenter skal man ud og have en computer, der kan udnytte de mange kræfter (desuden koster controllerne til Rift 199 dollars – de købes selvfølgelig separat).

Hvilke spil kan man allerede nu få, og hvilke må man vente på?

Ved lanceringen af Playstation VR udkom der også 30 spil, som nu kan nydes med de nye briller. Sony har dog lovet, at vi vil have 50 spil at vælge imellem ved årets udgang. Indtil videre skal vi ikke forvente en masse eksklusive spiltitler ved udgivelsen. Det er dog blevet luftet, at vi får Resident Evil 7 at se til Playstation VR i starten af næste år allerede. Der er dog en god blanding af spil allerede, som vi kort vil kigge nærmere på her:

Batman: Arkham VR tager udgangspunkt i det velkendte Batman-univers, hvor man blandt andet ser hans forældre blive skudt. Spillet tager dog ikke meget mere end en time at gennemføre, så man når kun lige at få et indblik i dette spilunivers.

Job Simulator er selvsagt et simulatorspil, der foregår på en arbejdsplads. Du kan stå bag kassen i “Slush-E Mark” og sørge for, at alle kunderne får, hvad de bestiller osv. DU kan også prøve kræfter med kontorarbejde og udføre stressende opgaver til glæde for chefen. Det er et hyggeligt spil, der dog hurtigt bliver hektisk.

RIGS Mechanized Combat League er et Robot Shooter-spil med en anden hektisk tilgang. Her kan du afprøve dine færdigheder og se, hvor lang tid der går, før du bliver svimmel. Der er et spil, der visuelt udfordrer dine sanser, så det kan være en god idé at indtage dette spil i mindre doser til en begyndelse.

Derudover fås blandt andet også puzzle gamet Super Hypercube, der udnytter vinklerne i VR samt Driveclub VR, der er Sonys svar på et VR-racerspil.

Det sociale multimediesystem

Playstation VR - (Foto: Mirror.co.uk)
Playstation VR – (Foto: Mirror.co.uk)

Playstation VR anvendes udelukkende af brugeren, der spiller, men det er dog stadig muligt for andre at følge med i, hvad der sker inde i den lille hjelm. For indholdet på den 5,7 tommer 3D-slærm bliver ligeledes vist på TV-skærmen i 2D, så alle de omkringsiddende kan følge med i, hvad der sker. Derudover understøtter nogle af spillene også muligheden for at spille online multiplayer, så man på den måde også kan bibeholde det sociale aspekt.

Med Cinematic Mode kan man også se 2D-indhold i headsettet, så man derved også kan spille sine ikke-understøttede PS4-titler i headsettet. Dette giver god mening, hvis I er flere, der skal deles om TV’et. Derved kan du spille PS4 med Playstation VR, mens familien sidder og ser TV uden problemer. Hvis du vil have en pause fra spillene, kan du også nyde 360-graders fotos og video i headsettet. Disse filer skal dog ligge lokalt på din Playstation 4 for at det fungerer.

Hvad mange måske ikke tænker over er, at Playstation VR også virker med Xbox 1 og PC – sådan nogenlunde. Ligesom med almindelige Playstation 4-spil kan du bruge Playstation VR’s indbyggede skærm til at vise dit indhold fra Xbox 1. Du skal dog ikke regne med at kunne drage fordel af VR-delen her, men det er da meget godt at vide, hvis behovet skulle være der. Det samme gør sig gældende ved PC-brug, der ikke kan drage fordel af VR med Playstation VR

Sammenspillet med Playstation 4 Pro

Dette kan vi ikke sige meget om endnu, da Playstation 4 Pro først udkommer den 10. november. Men da den nye Playstation uden tvivl indeholder flere kræfter, vil Playstation VR kunne drage fordel af dette, når det kommer til den generelle spiloplevelse. Det kan producenterne frage nytte af, så der kommer nogle mere krævende spil, der kan udnytte komponenterne i det nye system. Der er mange muligheder for at booste oplevelsen og udjævne spiloplevelsen, når det nye hardware kommer på gaden.

Her skal det understreges, at det dog stadig er muligt at anvende Playstation VR med alle Playstation 4-modellerne, og det vil det også være, når den nye model udkommer om en lille måneds tid. Så der er ingen grund til bekymring, hvis man allerede er godt tilfreds med sin nuværende maskine.

Spring ud i det – men med måde!

Nu hvor du har fået et indblik i fordele, ulemper og den generelle brug, er der blot tilbage at kaste sig ud i det. I starten kan det dog være nødvendigt at tage den med ro. Spil gerne i højst 15 minutter ad gangen i starten efterfulgt af en kort pause uden headsettet på. Vores krop er ikke vant til at være “frakoblet” det, som vi kan se i Virtual Reality-headsettet. Følelsen af, at vi kan se tingene så livligt og realistisk uden at kunne interagere med dem, kræver lidt tilvænning.

Playstation VR er uden tvivl den bedste VR-løsning for den “casual gamer” i øjeblikket. Sammenlagt er systemet det billigste, og du behøver ikke at skulle opgradere en computer for at få det hele til at spille. Når opsætningen af hele systemet er oversået, er det plug-and-play. Hvis ikke nogle af de nuværende spiltitler tiltaler én, kan man snildt vente et par måneder med at købe systemet, da der uden tvivl er mange fede titler på vej i handlen.

I disse juletider(!) kunne det også ske, at der vil ligge mange Playstation VR under juletræerne rundt omkring i de danske hjem.